Turkisk delight


Turkisk citron marmelad. Cirka 30 bitar

500 g socker
5 dl vatten
1 tsk citronsaft

120 g maizenamjöl
2.5 dl vatten
½ dl citronsaft
gul karamell
florsocker
maizenamjöl
olja för formen


1. Olja rikligt en fyrkantig form med matolja (ca 20 x 20 cm).
2. Blanda socker, vatten och citronsaft i en tjockbottnad kastrull. Värm försiktigt upp sockret och rör om hela tiden så att sockret smälter. Pensla kanterna med kallt vatten så att alla sockerkristaller blandas i. Sätt i sockertermometer och låt koka upp, blanda inte mera.
3. Koka sockerlaget till 109 grader eller ”trådstadiet”. (För att testa trådstadiet: droppa lite sockerlag i ett glas med kallt vatten, om du ser en liten tråd bildas är det färdigt.)
4. Koka upp 1 dl vatten.
5. Blanda maizenamjöl och 1½ dl kallt vatten i en skål så att det blir en krämig massa, häll i det kokande vattnet och rör om, häll maizenasmeten i sockerlaget.
6. Koka upp och rör om hela tiden tills blandningen får en ljus beige färg, det tar ungefär 10 minuter. Smeten påminner om tapetklister. Tillsätt citronsaft och forstätt att koka tills massan är tjock. Blanda i den gula färgen.
7. Häll blandningen i den oljade formen och platta ut den med hjälp av maizenamjöl så att det inte klibbar fast i fingrarna och så att du inte bränner dig..
8. Låt smeten stelna i cirka 45 minuter och häll hela marmeladen på ett fat täckt med florsocker och maizenamjöl. Skär rutor med en vass kniv doppad i florsocker.
9. Låt marmeladen stelna över natten och doppa i mycket florsocker innan servering.

Notera: Maizenamjöl håller marmeladen torr och förebygger fukt. Om man endast doppar dem i florsocker blir de fort klibbiga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar