Jordgubbsmarmelad


2 dl vatten
1,25 tsk agar-agarpulver
2 dl socker
200 g jordgubbar (blir ca 1 dl puré)
0,5 tsk citronsaft

strösocker

Mät upp vatten, agar-agar och socker i en kastrull.
Koka upp under omrörning, låt sedan koka på svag värme utan lock i 25-35 minuter till sen blir tjock och sirapsaktig och det bildas tunna "trådar".
Rör om nu och då medan blandningen kokar.
Förbered jordgubbarna under tiden.
Koka jordgubbarna i en kastrull ca 5 minuter.
Passera jordgubbarna genom en sil så att du får en slät puré. Ställ åt sidan.
Ta bort den sirapsliknande blandningen från spisen.
Blanda ner jordgubbspurén och citronsaften.
Häll blandningen i en fyrkantig plastask, ca 10 x 10 cm stor.
Täck med lock eller folie och låt blandningen stelna åtminstone två timmar i kylskåp.
Stjälp upp marmeladen på bakplåtspapper.
Skär marmeladen i tärningar och låt torka i rumstemperatur i minst 2 timmar.
Rulla marmeladbitarna i socker och låt dem torka 2 dagar på bakplåtspapper i rumstemperatur. Sväng dem någon gång under torkningen, och sockra dem eventuellt en gång till.
Förvara i ask med lock i rumstemperatur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar