marmeladrutor

2½ dl vatten
2 dl juice eller nektar, outspädd
1 påse certo fruktpektin (25gr)
5 dl strösocker
evt karamellfärg

Koka upp vatten och juice eller nektar i en liten kastrull.
Blanda fruktpektinet med ½ dl av sockret och vispa ner lite i taget i kastrullen.
Koka kraftigt utan lock i cirka 1 minut.
Vispa ner resten av sockret.
Koka några minuter så att sockret löser sig.
Tag kastrullen från värmen och tillsätt eventuellt ett par droppar karamellfärg om kraftigare färg önskas.

Häll upp massan i en form med raka kanter (cirka 15x25 cm), och låt kallna och stelna.
Det tar 2-3 timmar.
Skär marmeladen i sockerbitsstora bitar eller tag ut figurer med små pepparkaksmått.
Vänd dem i socker och lägg dem glest på en bricka.
Låt torka i rumstemperatur, vänd ett par gånger.
Förvara i burk med bakplåtspapper mellan varven.
källa: Mersmak nr 11 2006

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar